Gdzie dobrze zjeść w Bergamo? Poradnik.

1

Bergamo to trzeci najbardziej zaludniony region Lombardii, a miasto Bergamo jest szerzej znane turystom z Europy między innymi (a raczej głównie) za sprawą bazy Ryanair na pobliskim lotnisku. Sama Lombardia od dawien dawna znana była ze swojego bogactwa i nie inaczej jest dzisiaj – ten region odpowiedzialny jest za ponad 20% PKB Włoch, a bezrobocie wynosi około 6%. Taki stan rzeczy powoduje, że nie trudno będzie znaleźć nie tylko wspaniałe miejsca warte zobaczenia, ale także dobrą, miejscową kuchnię.

Bergamo, choć niewielkie, oferuje naprawdę sporo miejsc, w których można dobrze zjeść. W większości menu królują oczywiście regionalne dania, ale nie będziecie zawiedzeni, jeśli szukacie dobrej pizzy czy makaronu. Co więcej, „dobrze zjeść” w przypadku Bergamo wcale nie musi oznaczać wydania małej fortuny – są miejsca godne polecenia, gdzie za obiad zapłacimy naprawdę niewiele.

Restauracje we wpisach z cyklu „gdzie dobrze zjeść w…” podzieliłem na 4 kategorie:

  • Upscale. Miejsca wysokich lotów, z klasą, niejednokrotnie docenione przez kapituły przewodników kulinarnych jak Gault&Millau czy Michelin, często serwujące wyszukane dania w historycznych lokalizacjach. Warte odwiedzenia z racji specjalnych okazji lub gdy budżet nie gra roli.
  • Mid-level, czyli miejsca gdzie warto zjeść, ale nie wymagają od nas dress code, (zazwyczaj) wcześniejszej rezerwacji czy dużego budżetu. Restauracje z dobrą lokalną kuchnią, bardzo często pojawiające się w przewodnikach kulinarnych, z obsługą i wystrojem na poziomie. Warte odwiedzenia zawsze, kiedy jesteśmy w pobliżu.
  • Budget – miejsca w których za dobre jedzenie nie zapłacimy zbyt wiele. Mimo niewysokich cen gwarantuję, że na Wasz talerz nie trafi nic z torebki, a miejsce jak i obsługa będą na odpowiednim poziomie. Warte odwiedzenia, kiedy nasz budżet jest napięty, ale nadal nie chcemy rezygnować z dobrej kuchni.
  • Inne – znajdziecie tutaj wszystkie miejsca, do których warto zajrzeć i coś zjeść, ale swoją formułą nie wpisują się w typowy obraz restauracji. Będą to więc głównie wszelkiego rodzaju piekarnie, cukiernie, patiserie.

Poniżej przedstawiam wam moją listę sprawdzonych miejsc, w których warto zjeść będąc w Bergamo i okolicach:

Upscale

Tutaj wybór jest oczywisty:

Da Vittorio

O Da Vittorio można by napisać osobny post, ale postaram się zmieścić w kilku zdaniach. Piękne położenie, 3 gwiazdki Michelin, 3 widelce Gambero Rosso, 18/20 w żółtym przewodniku Gault Millau. Da Vittorio to 52 lata tradycji rodziny Cerea, to wyjątkowe miejsce z wyjątkową kuchnią. Lokalne włoskie produkty, wielokrotnie doceniany wybór win (z własnej piwnicy), świeże trufle, mięso i owoce morza. Dla nielubiących wielodaniowych celebracji polecam wyjątkowe dania z karty i fantazyjne desery.

Pro tip: cukiernię powiązaną z Da Vittorio znajdziecie na Starym mieście w Bergamo – napisałem o niej kilka słów w dalszej części wpisu.

Rezerwacja: wymagana, także ze względu na dostępność
Ceny: lunch 80€, dania à la carte 35-70€, desery 15-25€, menu degustacyjne w zależności od sezonu ~180-320€
Dojazd: Via Cantalupa, 17, 24060 Brusaporto BG, Włochy (w razie problemów radzę wpisać La Cantalupa)
Strona WWW: http://www.davittorio.com

Mid-level

Mid-level to zdecydowanie największa grupa restauracji godnych polecenia w Bergamo i okolicach – do wyboru mamy pojedyncze gwiazdki Michelin oraz całą grupę miejsc z żółtego przewodnika. Króluje oczywiście lokalna kuchnia, ale nie zabraknie także owoców morza i tradycyjnej pizzy.

Da Mimmo Bergamo Alta

Da Mimmo Bergamo Alta to dość dużych rozmiarów restauracja umiejscowiona przy głównym deptaku Starego Miasta Bergamo – Via Bartolomeo Colleoni. Wejście do Da Mimmo dość łatwo przeoczyć, bo zrezygnowano z nachalnych szyldów czy potykaczy, ale duże witryny ukazujące bogate wnętrza i ładnie zastawione stoły nie dadzą nam przejść obok niej obojętnie. Da Mimmo Bergamo Alta stawia na prawdziwą włoską kuchnię w regionalnym wydaniu: zaczynając od wspaniałego pieczywa i prosecco, przez ossobusco alla Milanese, pizzę z certyfikatem DOP (polecam spróbować tej z lokalnym serem i guanciale – jest obłędna) do całego przekroju makaronów (przy czym piccante znaczy naprawdę pikantne!).

Pro Tip: przy rezerwacji poproście o miejsce w sali z kominkiem – obsługa tej części restauracji jest lepsza i zasługuje na uznanie.

Rezerwacja: wymagana wieczorem lub w sezonie, w porze lunchu niekoniecznie
Ceny: pizza 6,5-9,5€, dania à la carte 9-22€, desery <9€, menu degustacyjne w zależności od sezonu ~35-40€
Dojazd: Via Bartolomeo Colleoni, 17, 24129 Bergamo BG, Włochy
Strona WWW: http://www.ristorantemimmo.com

Colleoni dell’Angelo Restaurant

Colleoni & dell’Angelo to elegancka restauracja w samym centrum Starego Miasta Bergamo – umiejscowiona przy Piazza Vecchia. Stoliki na zewnątrz (nawet zimą) zawsze są zapełnione lokalnymi gośćmi, co dobrze wróży już na starcie. Jurorzy przewodnika Michelin także docenili dobrą kuchnię i bogaty wybór win przyznając Colleoni & dell’Angelo swój talerz. Restauracja stawia na tradycyjną kuchnię regionu, ale przedstawia nam ją w nowoczesnej formie, a oceny gości nie pozostawiają złudzeń: warto wstąpić tutaj na obiad lub kolację. Do Colleoni warto także wpaść tylko na kawę i coś słodkiego – kiedy patera ze słodkościami trafia na stół, ciężko zatrzymać się na jednej sztuce…

Pro tip: warto wybrać stolik w środku restauracji aby podziwiać wnętrza zabytkowego budynku.

Rezerwacja: mocno zalecana wieczorem lub w sezonie, w porze lunchu niekoniecznie. O stolik na zewnątrz zawsze będzie trudno.
Ceny: lunch 25-35€, dania à la carte 18-28€, menu degustacyjne 65€
Dojazd: Piazza Vecchia, 7, 24129 Bergamo BG, Włochy
Strona WWW: http://www.colleonidellangelo.com

Ristorante il Ducale

Nieco z boku starego miasta, na zakręcie Via Costantino Beltrami znajduje się biały budynek mieszczący jedną z lepszych restauracji w Bergamo. Latem możemy usiąść na zewnątrz i podziwiać panoramę miasta, zimą zjemy tylko wewnątrz. Wchodząc do środka ciężko nie zauważyć przeszklonej „piwnicy” na wino oraz szykownego wystroju wnętrza. Il Ducale skupia się głównie na lokalnej kuchni i owocach morza. Klasyki z Lombardii jak Casoncelli czy królik nadziewany lokalną kiełbasą z polentą mieszają się tutaj z owocami morza w nowych smakach. Obsługa zasługuje na uznanie.

Pro tip: bazą są tylko świeże produkty wysokiej jakości stąd niektóre dania wymagają wcześniejszego zamówienia.

Rezerwacja: zalecana, szczególnie późnym wieczorem lub w sezonie
Ceny: dania à la carte 12-20€, menu degustacyjne 40€, desery 6-7€
Dojazd: Via Costantino Beltrami, 12, 24120 Bergamo BG, Włochy
Strona WWW: http://www.ristoranteilducale.it

Roof Garden Restaurant

Roof Garden dla odmiany znajduje się w nowej części Bergamo. Wizytówką restauracji jest widok na stare miasto i talerz przewodnika Michelin. Restauracja z roku na rok coraz bardziej się rozwija i ma chęci na przejście do grona upscale. Nie jest tajemnicą, że Roof Garden stawia na menu degustacyjne, a najlepsze z nich przeznaczone są dla kilku osób lub całego stolika. Karta nawiązuje do klasyki regionu, ale potrawy serwowane są w finezyjnym wydaniu. Bazą większości dań i starterów są ryby i owoce morza, choć osoby preferujące mięso także znajdą coś dla siebie. Z karty możecie zamawiać w ciemno.

Pro tip: na kolację zarezerwuj stolik z widokiem na stare miasto – podziękujesz później.

Rezerwacja: mocno zalecana
Ceny: dania à la carte 20-34€, menu degustacyjne 60-120€, desery 10-12€
Dojazd: Piazzale della Repubblica, 6, 24122 Bergamo BG, Włochy
Strona WWW: https://www.roofgardenrestaurant.it

Roof Garden Restaurant Bergamo © Roof Garden Restaurant

Osteria della Brughiera

6 kilometrów od Starego Miasta Bergamo, ukryta przed ciekawskimi oczami znajduje się Osteria della Brughiera. Bardzo ładne i przytulne miejsce z nieco romantyczną atmosferą (zwłaszcza latem, kiedy stoliki ustawione są na tarasie w ogrodzie) i jedną gwiazdką Michelin. Restauracja serwuje dla swoich gości wykwintne dania w finezyjnych formach, co nie oznacza, że nie spotkamy tu nawiązań do tradycji regionu; piwnica z winem zadowoli nawet największych smakoszy. Dobre miejsce na ważną randkę lub rocznicę.

Pro tip: w sezonie restauracja nie trzyma się godzin otwarcia: bywa otwarta także poza oficjalnymi godzinami pracy – warto zadzwonić i zapytać.

Rezerwacja: wymagana
Ceny: dania à la carte 28-55€, menu degustacyjne 100-180€
Dojazd: Via Brughiera, 49, 24018 Villa d’Almè BG, Włochy
Strona WWW: https://www.osteriadellabrughiera.it

Casual

Tuż nad Stary Miastem gdzieś pod kolejką do zamku San Vigilio, w 2016 roku Enrico Bartolini otworzył swój najmłodszy lokal. Tym samym przypieczętował swoje miejsce na kartach kulinarnej historii będąc pierwszym (i jak na razie jedynym) w historii szefem kuchni, który w swoim posiadaniu ma 4 gwiazdki Michelin. Nowoczesne, minimalistyczne ale ciepłe wnętrze, widok na Nizinę Padańską. Nowoczesne wersje tradycyjnych dań w ciekawych połączeniach, 1 gwiazdka Michelin, karta win na 125 stron. Czy muszę pisać coś więcej?

Pro tip: restauracja ma własny parking.

Rezerwacja: wymagana wieczorem
Ceny: lunch 45€, dania à la carte 26-60€, menu degustacyjne 75-120€
Dojazd: Via S. Vigilio, 1, 24129 Bergamo BG, Włochy
Strona WWW: https://www.enricobartolini.net/en/ristorante-casual-bergamo

Hostaria

Stare Miasto Bergamo ma jeden budynek, który swą nowoczesnością nie chce pasować do całej reszty – nowoczesna geometryczna konstrukcja mocno wybija się ze starych fundamentów. To luksusowy hotel Relais San Lorenzo, którego restauracja będzie obiektem naszych zainteresowań. Niezwykłe, nowoczesne i jasne wnętrza, gdzie jemy dosłownie na historycznych ruinach, są niewątpliwie czymś nowym. Kuchnia regionu, ale serwowana w (czasem bardzo) nowoczesny sposób. Jeden talerz Michelin, bogaty wybór win. Dobre miejsce na ważną randkę lub rocznicę.

Pro tip: restauracja organizuje eventy z najlepszymi gwiazdkowymi kucharzami z Europy – warto zajrzeć do ich kalendarza.

Rezerwacja: zalecana
Ceny: dania à la carte 18-31€, desery 12€, kolacje z mistrzami 100€
Dojazd: Piazza Lorenzo Mascheroni, 9A, 24129 Bergamo BG, Włochy
Strona WWW: http://www.relaisanlorenzo.com/rsl_hostaria_en.html

Al Carroponte

Restauracja ma nieformalny charakter i młodą załogę, co nie przeszkadza jej być wyróżnioną talerzem przewodnika Michelin. Jest to miejsce stworzone ze starego garażu dla dźwigów, gdzie siedzi się na krzesłach – korkach przy beczkach, gdzie właściciel sam nalewa Ci wina do kieliszka. Do Al Carroponte przychodzi się zjeść ryby, owoce morza i napić się wina. I w tym restauracja Al Carroponte osiągnęła mistrzowski poziom – z karty możecie zamawiać w ciemno. Warto wspomnieć o sekcji przekąsek.

Pro tip: zestaw 5 sztuk finger foods kosztuje jedynie 10€.

Rezerwacja: zalecana
Ceny: lunch 12-15€, dania à la carte 12-35€, finger food 2-8€, menu degustacyjne 45€, desery 6,5-7€
Dojazd: Via De Amicis Edmondo, 4, 24127 Bergamo BG, Włochy
Strona WWW: https://www.alcarroponte.it

Budget

Mimi La Casa dei Sapori Bergamo © Mimi

Mimi La Casa dei Sapori

Mimi La Casa dei Sapori to mniejsza siostra wspomnianej wcześniej Da Mimmo Bergamo Alta. Mimi nawiązuje do jest tradycyjną włoską trattorią: możemy kupić tutaj artykuły spożywcze – (pół)produkty niezbędne we Włoskiej kuchni (a także dania na wynos), a na tyłach sklepu zjeść cos przy niewielkim stoliku. Nie jest to zatem typowa restauracja (sądząc po komentarzach nie wszyscy odwiedzający to miejsce rozumieją ideę trattorii) – nie znajdziemy tu pełnego spokoju, bogatej karty czy nakrycia na 2 kieliszki. W zamian jednak na naszym stole wylądują świeże regionalne dania (gotowane w Da Mimmo – kelnerzy biegają za talerzami przez ulicę;)), będziemy mieli okazję podpatrzeć życie mieszkańców miasta, a końcowy rachunek będzie opiewał na niewielką kwotę.

Pro tip: jeśli nie wiesz czy Da Mimmo Bergamo Alta jest dla Ciebie, zgłodniałeś w ciągu dnia lub twój budżet nie pęka w szwach to zajrzyj tu koniecznie.

Rezerwacja: nie ma takiej potrzeby
Ceny: dania à la carte do 12€,
Dojazd: Via Bartolomeo Colleoni, 26, 24129 Bergamo BG, Włochy
Strona WWW: https://www.alcarroponte.it

Inne

The Caffè – Pasticceria Cavour 1880

Słoje wypełnione kolorowymi cukierkami i małe, cukiernicze twory kuszą wszystkich udających się na Stare Miasto Bergamo. To Pasticceria Cavour – cukiernia wspomnianej wcześniej 3* restauracji Da Vittorio. Pięknie urządzona witryna i wnętrze cukierni, małe dzieła sztuki cukierniczej podawane przez starego subiekta – musicie odwiedzić to miejsce. Na tyłach sklepu zjecie także potrawy z regionu.

Pro tip: drinki dopracowane są do perfekcji, także pod względem wyglądu.

Ceny: w zależności od rodzaju i wagi słodkości, menu dnia 12-20€
Dojazd: Via Gombito, 7, 24129 Bergamo BG, Włochy
Strona WWW: https://davittorio.com/caffe.html

The Caffè – Pasticceria Cavour 1880 © Cavour 1880

Pasticceria Cortinovis

Kilka przystanków od centrum miasta na parterze niedużego budynku znajduje się Pasticceria Cortinovis. Jeśli chcecie spróbować jak smakują wyroby cukiernicze na prawdziwym mistrzowskim poziomie to warto udać się w to miejsce. Cukiernicza reprezentacja Włoch, brąz na mistrzostwach świata 2018 w Lyonie, od lat 3 torty Gambero Rosso… Must-Eat.

Ceny: w zależności od rodzaju i wagi słodkości
Dojazd: Via Guglielmo Marconi, 109, 24020 Ranica BG, Włochy
Strona WWW: http://www.pasticceriacortinovis.it

Pasticceria Cortinovis Bergamo © Pasticceria Cortinovis

La Pasqualina

La Pasqualina słynie w okolicy z własnoręcznie robionych ciast i lodów. Carotina, ciastka margherita i pasqualini oraz lody to wizytówki tego miejsca. Najwyższa jakość składników, tradycyjny sposób produkcji i piękny sposób podania – jeśli będziecie w okolicy (niestety jest to daleko od centrum miasta) to koniecznie musicie zajrzeć na małe co nieco.

Ceny: w zależności od rodzaju i wagi słodkości
Dojazd: Via Papa Giovanni XXIII, 39, 24030 Almenno San Bartolomeo BG, Włochy
Strona WWW: http://www.lapasqualina.it

Jeśli masz jakieś swoje ulubione miejsce w Bergamo, którego nie ma na liście, a w którym koniecznie powinienem zjeść – daj znać w komentarzu!

Share.

Nazywam się Kuba i od 2013 roku prowadzę dla Was blog "Kuba w Podróży". Od czasu mojej pierwszej większej wyprawy minęło sporo czasu, a popularność bloga przerosła moje najśmielsze oczekiwania. Z zawodu programista, w wolnych chwilach spisuję swoje poradniki, relacje z wypraw i ogólne doświadczenia ze światem. Do zobaczenia na szlaku!

Jeden komentarz

  1. Miałem być w Bergamo pod koniec kwietnia, ale niestety trzeba było zmienić plany na rzecz Wiednia. Co się odwlecze to nie uciecze, dlatego wpis przyda mi się na przyszłość. Bardzo fajnie opisane, o apetycznych zdjęciach już nawet nie wspominam, bo robię się głodny 😛 a do Włoch jest jeszcze tak daleko…

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Exit mobile version