Bergamo to trzeci najbardziej zaludniony region Lombardii, a miasto Bergamo jest szerzej znane turystom z Europy między innymi (a raczej głównie) za sprawą bazy Ryanair na pobliskim lotnisku. Sama Lombardia od dawien dawna znana była ze swojego bogactwa i nie inaczej jest dzisiaj – ten region odpowiedzialny jest za ponad 20% PKB Włoch, a bezrobocie wynosi około 6%. Taki stan rzeczy powoduje, że nie trudno będzie znaleźć nie tylko wspaniałe miejsca warte zobaczenia, ale także dobrą, miejscową kuchnię.
Bergamo, choć niewielkie, oferuje naprawdę sporo miejsc, w których można dobrze zjeść. W większości menu królują oczywiście regionalne dania, ale nie będziecie zawiedzeni, jeśli szukacie dobrej pizzy czy makaronu. Co więcej, „dobrze zjeść” w przypadku Bergamo wcale nie musi oznaczać wydania małej fortuny – są miejsca godne polecenia, gdzie za obiad zapłacimy naprawdę niewiele.
Restauracje we wpisach z cyklu „gdzie dobrze zjeść w…” podzieliłem na 4 kategorie:
- Upscale. Miejsca wysokich lotów, z klasą, niejednokrotnie docenione przez kapituły przewodników kulinarnych jak Gault&Millau czy Michelin, często serwujące wyszukane dania w historycznych lokalizacjach. Warte odwiedzenia z racji specjalnych okazji lub gdy budżet nie gra roli.
- Mid-level, czyli miejsca gdzie warto zjeść, ale nie wymagają od nas dress code, (zazwyczaj) wcześniejszej rezerwacji czy dużego budżetu. Restauracje z dobrą lokalną kuchnią, bardzo często pojawiające się w przewodnikach kulinarnych, z obsługą i wystrojem na poziomie. Warte odwiedzenia zawsze, kiedy jesteśmy w pobliżu.
- Budget – miejsca w których za dobre jedzenie nie zapłacimy zbyt wiele. Mimo niewysokich cen gwarantuję, że na Wasz talerz nie trafi nic z torebki, a miejsce jak i obsługa będą na odpowiednim poziomie. Warte odwiedzenia, kiedy nasz budżet jest napięty, ale nadal nie chcemy rezygnować z dobrej kuchni.
- Inne – znajdziecie tutaj wszystkie miejsca, do których warto zajrzeć i coś zjeść, ale swoją formułą nie wpisują się w typowy obraz restauracji. Będą to więc głównie wszelkiego rodzaju piekarnie, cukiernie, patiserie.
Poniżej przedstawiam wam moją listę sprawdzonych miejsc, w których warto zjeść będąc w Bergamo i okolicach:
Upscale
Tutaj wybór jest oczywisty:
Da Vittorio
O Da Vittorio można by napisać osobny post, ale postaram się zmieścić w kilku zdaniach. Piękne położenie, 3 gwiazdki Michelin, 3 widelce Gambero Rosso, 18/20 w żółtym przewodniku Gault Millau. Da Vittorio to 52 lata tradycji rodziny Cerea, to wyjątkowe miejsce z wyjątkową kuchnią. Lokalne włoskie produkty, wielokrotnie doceniany wybór win (z własnej piwnicy), świeże trufle, mięso i owoce morza. Dla nielubiących wielodaniowych celebracji polecam wyjątkowe dania z karty i fantazyjne desery.
Pro tip: cukiernię powiązaną z Da Vittorio znajdziecie na Starym mieście w Bergamo – napisałem o niej kilka słów w dalszej części wpisu.
Rezerwacja: wymagana, także ze względu na dostępność
Ceny: lunch 80€, dania à la carte 35-70€, desery 15-25€, menu degustacyjne w zależności od sezonu ~180-320€
Dojazd: Via Cantalupa, 17, 24060 Brusaporto BG, Włochy (w razie problemów radzę wpisać La Cantalupa)
Strona WWW: http://www.davittorio.com
Mid-level
Mid-level to zdecydowanie największa grupa restauracji godnych polecenia w Bergamo i okolicach – do wyboru mamy pojedyncze gwiazdki Michelin oraz całą grupę miejsc z żółtego przewodnika. Króluje oczywiście lokalna kuchnia, ale nie zabraknie także owoców morza i tradycyjnej pizzy.
Da Mimmo Bergamo Alta
Da Mimmo Bergamo Alta to dość dużych rozmiarów restauracja umiejscowiona przy głównym deptaku Starego Miasta Bergamo – Via Bartolomeo Colleoni. Wejście do Da Mimmo dość łatwo przeoczyć, bo zrezygnowano z nachalnych szyldów czy potykaczy, ale duże witryny ukazujące bogate wnętrza i ładnie zastawione stoły nie dadzą nam przejść obok niej obojętnie. Da Mimmo Bergamo Alta stawia na prawdziwą włoską kuchnię w regionalnym wydaniu: zaczynając od wspaniałego pieczywa i prosecco, przez ossobusco alla Milanese, pizzę z certyfikatem DOP (polecam spróbować tej z lokalnym serem i guanciale – jest obłędna) do całego przekroju makaronów (przy czym piccante znaczy naprawdę pikantne!).
Pro Tip: przy rezerwacji poproście o miejsce w sali z kominkiem – obsługa tej części restauracji jest lepsza i zasługuje na uznanie.
Rezerwacja: wymagana wieczorem lub w sezonie, w porze lunchu niekoniecznie
Ceny: pizza 6,5-9,5€, dania à la carte 9-22€, desery <9€, menu degustacyjne w zależności od sezonu ~35-40€
Dojazd: Via Bartolomeo Colleoni, 17, 24129 Bergamo BG, Włochy
Strona WWW: http://www.ristorantemimmo.com
Colleoni dell’Angelo Restaurant
Colleoni & dell’Angelo to elegancka restauracja w samym centrum Starego Miasta Bergamo – umiejscowiona przy Piazza Vecchia. Stoliki na zewnątrz (nawet zimą) zawsze są zapełnione lokalnymi gośćmi, co dobrze wróży już na starcie. Jurorzy przewodnika Michelin także docenili dobrą kuchnię i bogaty wybór win przyznając Colleoni & dell’Angelo swój talerz. Restauracja stawia na tradycyjną kuchnię regionu, ale przedstawia nam ją w nowoczesnej formie, a oceny gości nie pozostawiają złudzeń: warto wstąpić tutaj na obiad lub kolację. Do Colleoni warto także wpaść tylko na kawę i coś słodkiego – kiedy patera ze słodkościami trafia na stół, ciężko zatrzymać się na jednej sztuce…
Pro tip: warto wybrać stolik w środku restauracji aby podziwiać wnętrza zabytkowego budynku.
Rezerwacja: mocno zalecana wieczorem lub w sezonie, w porze lunchu niekoniecznie. O stolik na zewnątrz zawsze będzie trudno.
Ceny: lunch 25-35€, dania à la carte 18-28€, menu degustacyjne 65€
Dojazd: Piazza Vecchia, 7, 24129 Bergamo BG, Włochy
Strona WWW: http://www.colleonidellangelo.com
Ristorante il Ducale
Nieco z boku starego miasta, na zakręcie Via Costantino Beltrami znajduje się biały budynek mieszczący jedną z lepszych restauracji w Bergamo. Latem możemy usiąść na zewnątrz i podziwiać panoramę miasta, zimą zjemy tylko wewnątrz. Wchodząc do środka ciężko nie zauważyć przeszklonej „piwnicy” na wino oraz szykownego wystroju wnętrza. Il Ducale skupia się głównie na lokalnej kuchni i owocach morza. Klasyki z Lombardii jak Casoncelli czy królik nadziewany lokalną kiełbasą z polentą mieszają się tutaj z owocami morza w nowych smakach. Obsługa zasługuje na uznanie.
Pro tip: bazą są tylko świeże produkty wysokiej jakości stąd niektóre dania wymagają wcześniejszego zamówienia.
Rezerwacja: zalecana, szczególnie późnym wieczorem lub w sezonie
Ceny: dania à la carte 12-20€, menu degustacyjne 40€, desery 6-7€
Dojazd: Via Costantino Beltrami, 12, 24120 Bergamo BG, Włochy
Strona WWW: http://www.ristoranteilducale.it
Roof Garden Restaurant
Roof Garden dla odmiany znajduje się w nowej części Bergamo. Wizytówką restauracji jest widok na stare miasto i talerz przewodnika Michelin. Restauracja z roku na rok coraz bardziej się rozwija i ma chęci na przejście do grona upscale. Nie jest tajemnicą, że Roof Garden stawia na menu degustacyjne, a najlepsze z nich przeznaczone są dla kilku osób lub całego stolika. Karta nawiązuje do klasyki regionu, ale potrawy serwowane są w finezyjnym wydaniu. Bazą większości dań i starterów są ryby i owoce morza, choć osoby preferujące mięso także znajdą coś dla siebie. Z karty możecie zamawiać w ciemno.
Pro tip: na kolację zarezerwuj stolik z widokiem na stare miasto – podziękujesz później.
Rezerwacja: mocno zalecana
Ceny: dania à la carte 20-34€, menu degustacyjne 60-120€, desery 10-12€
Dojazd: Piazzale della Repubblica, 6, 24122 Bergamo BG, Włochy
Strona WWW: https://www.roofgardenrestaurant.it
![](https://kubawpodrozy.pl/wp-content/uploads/2019/02/Roof-Garden-Restaurant-Bergamo-640x361.jpg)
Osteria della Brughiera
6 kilometrów od Starego Miasta Bergamo, ukryta przed ciekawskimi oczami znajduje się Osteria della Brughiera. Bardzo ładne i przytulne miejsce z nieco romantyczną atmosferą (zwłaszcza latem, kiedy stoliki ustawione są na tarasie w ogrodzie) i jedną gwiazdką Michelin. Restauracja serwuje dla swoich gości wykwintne dania w finezyjnych formach, co nie oznacza, że nie spotkamy tu nawiązań do tradycji regionu; piwnica z winem zadowoli nawet największych smakoszy. Dobre miejsce na ważną randkę lub rocznicę.
Pro tip: w sezonie restauracja nie trzyma się godzin otwarcia: bywa otwarta także poza oficjalnymi godzinami pracy – warto zadzwonić i zapytać.
Rezerwacja: wymagana
Ceny: dania à la carte 28-55€, menu degustacyjne 100-180€
Dojazd: Via Brughiera, 49, 24018 Villa d’Almè BG, Włochy
Strona WWW: https://www.osteriadellabrughiera.it
Casual
Tuż nad Stary Miastem gdzieś pod kolejką do zamku San Vigilio, w 2016 roku Enrico Bartolini otworzył swój najmłodszy lokal. Tym samym przypieczętował swoje miejsce na kartach kulinarnej historii będąc pierwszym (i jak na razie jedynym) w historii szefem kuchni, który w swoim posiadaniu ma 4 gwiazdki Michelin. Nowoczesne, minimalistyczne ale ciepłe wnętrze, widok na Nizinę Padańską. Nowoczesne wersje tradycyjnych dań w ciekawych połączeniach, 1 gwiazdka Michelin, karta win na 125 stron. Czy muszę pisać coś więcej?
Pro tip: restauracja ma własny parking.
Rezerwacja: wymagana wieczorem
Ceny: lunch 45€, dania à la carte 26-60€, menu degustacyjne 75-120€
Dojazd: Via S. Vigilio, 1, 24129 Bergamo BG, Włochy
Strona WWW: https://www.enricobartolini.net/en/ristorante-casual-bergamo
Wyświetl ten post na Instagramie.
Hostaria
Stare Miasto Bergamo ma jeden budynek, który swą nowoczesnością nie chce pasować do całej reszty – nowoczesna geometryczna konstrukcja mocno wybija się ze starych fundamentów. To luksusowy hotel Relais San Lorenzo, którego restauracja będzie obiektem naszych zainteresowań. Niezwykłe, nowoczesne i jasne wnętrza, gdzie jemy dosłownie na historycznych ruinach, są niewątpliwie czymś nowym. Kuchnia regionu, ale serwowana w (czasem bardzo) nowoczesny sposób. Jeden talerz Michelin, bogaty wybór win. Dobre miejsce na ważną randkę lub rocznicę.
Pro tip: restauracja organizuje eventy z najlepszymi gwiazdkowymi kucharzami z Europy – warto zajrzeć do ich kalendarza.
Rezerwacja: zalecana
Ceny: dania à la carte 18-31€, desery 12€, kolacje z mistrzami 100€
Dojazd: Piazza Lorenzo Mascheroni, 9A, 24129 Bergamo BG, Włochy
Strona WWW: http://www.relaisanlorenzo.com/rsl_hostaria_en.html
Al Carroponte
Restauracja ma nieformalny charakter i młodą załogę, co nie przeszkadza jej być wyróżnioną talerzem przewodnika Michelin. Jest to miejsce stworzone ze starego garażu dla dźwigów, gdzie siedzi się na krzesłach – korkach przy beczkach, gdzie właściciel sam nalewa Ci wina do kieliszka. Do Al Carroponte przychodzi się zjeść ryby, owoce morza i napić się wina. I w tym restauracja Al Carroponte osiągnęła mistrzowski poziom – z karty możecie zamawiać w ciemno. Warto wspomnieć o sekcji przekąsek.
Pro tip: zestaw 5 sztuk finger foods kosztuje jedynie 10€.
Rezerwacja: zalecana
Ceny: lunch 12-15€, dania à la carte 12-35€, finger food 2-8€, menu degustacyjne 45€, desery 6,5-7€
Dojazd: Via De Amicis Edmondo, 4, 24127 Bergamo BG, Włochy
Strona WWW: https://www.alcarroponte.it
Budget
![](https://kubawpodrozy.pl/wp-content/uploads/2019/02/Mimi-La-Casa-dei-Sapori-Bergamo-640x427.jpg)
Mimi La Casa dei Sapori
Mimi La Casa dei Sapori to mniejsza siostra wspomnianej wcześniej Da Mimmo Bergamo Alta. Mimi nawiązuje do jest tradycyjną włoską trattorią: możemy kupić tutaj artykuły spożywcze – (pół)produkty niezbędne we Włoskiej kuchni (a także dania na wynos), a na tyłach sklepu zjeść cos przy niewielkim stoliku. Nie jest to zatem typowa restauracja (sądząc po komentarzach nie wszyscy odwiedzający to miejsce rozumieją ideę trattorii) – nie znajdziemy tu pełnego spokoju, bogatej karty czy nakrycia na 2 kieliszki. W zamian jednak na naszym stole wylądują świeże regionalne dania (gotowane w Da Mimmo – kelnerzy biegają za talerzami przez ulicę;)), będziemy mieli okazję podpatrzeć życie mieszkańców miasta, a końcowy rachunek będzie opiewał na niewielką kwotę.
Pro tip: jeśli nie wiesz czy Da Mimmo Bergamo Alta jest dla Ciebie, zgłodniałeś w ciągu dnia lub twój budżet nie pęka w szwach to zajrzyj tu koniecznie.
Rezerwacja: nie ma takiej potrzeby
Ceny: dania à la carte do 12€,
Dojazd: Via Bartolomeo Colleoni, 26, 24129 Bergamo BG, Włochy
Strona WWW: https://www.alcarroponte.it
Inne
The Caffè – Pasticceria Cavour 1880
Słoje wypełnione kolorowymi cukierkami i małe, cukiernicze twory kuszą wszystkich udających się na Stare Miasto Bergamo. To Pasticceria Cavour – cukiernia wspomnianej wcześniej 3* restauracji Da Vittorio. Pięknie urządzona witryna i wnętrze cukierni, małe dzieła sztuki cukierniczej podawane przez starego subiekta – musicie odwiedzić to miejsce. Na tyłach sklepu zjecie także potrawy z regionu.
Pro tip: drinki dopracowane są do perfekcji, także pod względem wyglądu.
Ceny: w zależności od rodzaju i wagi słodkości, menu dnia 12-20€
Dojazd: Via Gombito, 7, 24129 Bergamo BG, Włochy
Strona WWW: https://davittorio.com/caffe.html
![](https://kubawpodrozy.pl/wp-content/uploads/2019/02/The-Caffè-–-Pasticceria-Cavour-1880-640x407.jpg)
Pasticceria Cortinovis
Kilka przystanków od centrum miasta na parterze niedużego budynku znajduje się Pasticceria Cortinovis. Jeśli chcecie spróbować jak smakują wyroby cukiernicze na prawdziwym mistrzowskim poziomie to warto udać się w to miejsce. Cukiernicza reprezentacja Włoch, brąz na mistrzostwach świata 2018 w Lyonie, od lat 3 torty Gambero Rosso… Must-Eat.
Ceny: w zależności od rodzaju i wagi słodkości
Dojazd: Via Guglielmo Marconi, 109, 24020 Ranica BG, Włochy
Strona WWW: http://www.pasticceriacortinovis.it
![](https://kubawpodrozy.pl/wp-content/uploads/2019/02/Cortinovis-Bergamo-640x480.jpg)
La Pasqualina
La Pasqualina słynie w okolicy z własnoręcznie robionych ciast i lodów. Carotina, ciastka margherita i pasqualini oraz lody to wizytówki tego miejsca. Najwyższa jakość składników, tradycyjny sposób produkcji i piękny sposób podania – jeśli będziecie w okolicy (niestety jest to daleko od centrum miasta) to koniecznie musicie zajrzeć na małe co nieco.
Ceny: w zależności od rodzaju i wagi słodkości
Dojazd: Via Papa Giovanni XXIII, 39, 24030 Almenno San Bartolomeo BG, Włochy
Strona WWW: http://www.lapasqualina.it
Wyświetl ten post na Instagramie.
Jeśli masz jakieś swoje ulubione miejsce w Bergamo, którego nie ma na liście, a w którym koniecznie powinienem zjeść – daj znać w komentarzu!
Jeden komentarz
Miałem być w Bergamo pod koniec kwietnia, ale niestety trzeba było zmienić plany na rzecz Wiednia. Co się odwlecze to nie uciecze, dlatego wpis przyda mi się na przyszłość. Bardzo fajnie opisane, o apetycznych zdjęciach już nawet nie wspominam, bo robię się głodny 😛 a do Włoch jest jeszcze tak daleko…