Facebook Twitter Instagram
    Kuba w podróży
    • Strona główna
    • Ameryka Północna
      1. Meksyk
      2. USA
      Featured
      27 maja 20190

      7 rzeczy, które zawsze zabieram w podróż

      Recent
      27 maja 2019

      7 rzeczy, które zawsze zabieram w podróż

      23 kwietnia 2019

      Po co jechać do Everglades?

      24 lutego 2019

      Resort Fee, czyli dlaczego nie lubię Las Vegas

    • Europa
      1. Austria
      2. Czechy
      3. Europa – poradniki
      4. Francja
      5. Hiszpania
      6. Islandia
      7. Holandia
      8. Malta
      9. Niemcy
      10. Polska
      11. Portugalia
      12. Rumunia
      13. Słowacja
      14. Szwajcaria
      15. Włochy
      Featured
      9.3
      12 sierpnia 20200

      Hotel PURO Łódź Centrum – recenzja

      Recent
      9.3
      12 sierpnia 2020

      Hotel PURO Łódź Centrum – recenzja

      15 lutego 2020

      Winiety w Czechach 2020: ile kosztuje winieta w Czechach, gdzie kupić i jak wypełnić winietę? Poradnik.

      18 grudnia 2019

      Jeziora Plitwickie zimą – cud natury w śnieżnej scenerii

    • Afryka
      1. Afryka – poradniki
      2. Republika Zielonego Przylądka
      Featured
      27 maja 20190

      7 rzeczy, które zawsze zabieram w podróż

      Recent
      27 maja 2019

      7 rzeczy, które zawsze zabieram w podróż

      26 listopada 2017

      Odwołane lub opóźnione loty – jak starać się o odszkodowanie? Poradnik.

      1 lipca 2015

      Caretta caretta czyli polowanie na żółwie

    • Azja
      1. Abu Dhabi
      2. Azja – poradniki
      3. Gruzja
      4. Japonia
      5. Tajlandia
      Featured
      27 maja 20190

      7 rzeczy, które zawsze zabieram w podróż

      Recent
      27 maja 2019

      7 rzeczy, które zawsze zabieram w podróż

      3 lutego 2019

      Mity i stereotypy na temat Japońskiej kuchni

      31 sierpnia 2018

      Kierunek – Seul, Korea Południowa

    • Inne
      • Hotele
      • Linie lotnicze
      • Promocje i okazje
      • Restauracje
      • Inne
    • Kontakt
      • Współpraca
      • Kontakt
    Kuba w podróży
    You are at:Home»Afryka»Republika Zielonego Przylądka (Cape Verde) cz. 5 – Kuchnia
    cape-verde
    cape-verde

    Republika Zielonego Przylądka (Cape Verde) cz. 5 – Kuchnia

    0
    By Kuba w Podróży on 31 maja 2015 Afryka, Afryka - poradniki, Republika Zielonego Przylądka

    Kuchnia Cabo Verde (z racji historii) powstała z wymieszania potraw portugalskich i afrykańskich. Prosta i pierwotnie uboga jak tutejsze ziemie, nie zmieniła się zanadto z biegiem czasu. Do chacupy dodaje się więcej mięsa, czasem jakieś ekstra warzywo albo jajko. Jeśli w sieci wpadnie Solandra (ang. Wahoo; chyba nikt nie używa polskiego odpowiednika) albo uda się ustrzelić tuńczyka to będą kotlety. Jeśli nie, to na stole znów wyląduje “rosół” z ryby. No stress.

    Ryby i owoce morza

    Pytać o ryby w Republice Zielonego Przylądka to jak spytać o mąkę w piekarni. Wody Cape Verde póki co dalekie są od przełowienia a rybołóstwo (duże słowo) to nie gospodarka rabunkowa znana z Europy czy USA. Jak pisałem wcześniej:

    (…) z racji swojego położenia, Republika Zielonego Przylądka oferuje (świeże!) rzeczy, o których w Polsce możemy tylko pomarzyć. Wahoo, tuńczyki, niebieskie marliny, żaglice, langusty, homary i… można by tak długo wymieniać. Piękny stek z tuńczyka dostaniemy w cenie polskiego kebaba. (…) 6 kilogramów filetu z widocznego poniżej tuńczyka kosztowało 5€…(…)

    Jakimś wielkim konsumentem owoców morza nie jestem, ale wynika to bardziej z dostępności dobrej jakości składników i umiejscowienia mojego domu rodzinnego niż smaku. Swoją normę wyrabiam w podróży; na Cape Verde było to kilkaset procent. Trudno wszak nie skosztować steku z tuńczyka, rekina, Wahoo w różnej formie, carpaccio czy Caldo de Peixe.

    Wędzony tuńczyk
    Wędzony tuńczyk z musem owocowym.

    Mówiąc o kuchni Wysp Zielonego Przylądka nie sposób zapomnieć o owocach morza. Nie trudno o carpaccio z ośmiornicy, grillowanego homara czy wymyślne dania z krewetek – serwuje się je niemal wszędzie. Jednocześnie obfitość tutejszych wód powoduje, że ceny owoców morza (jak i ryb) są śmiesznie niskie. Warto więc podarować sobie jedzenie wołowiny czy kurczaka na rzecz bogactwa smaków jakie serwuje nam Atlantyk.

    Poniżej przedstawiam kilka tradycyjnych potraw Wysp Zielonego Przylądka, niektóre są bardzo powszechne, inne znajdziemy tylko w kuchni mieszkańców wysp.

    Caldo de Peixe

    Caldo de Peixe to zupa z ryb, taki rosół z Cape Verde. Bierze się dużą garść ziemniaków, manioku, zielonych bananów, kawałek dyni, pomidora i co tam jeszcze w kuchni zostało, zasypuje solą, dorzuca ryby i gotuje. Bogatsze wersje przypominają bardziej przecier niż zupę. Polecam spróbować, ale nie zaglądać do garnka 😉

    Caldo de Peixe
    Caldo de Peixe.

    Chacupa

    Chyba najbardziej typowe danie z Republiki Zielonego Przylądka. Chacupa to wolno gotowany gulasz,  oparty na kukurydzy. Inne składniki zależą tylko od majętności i wyobraźni kucharza, a bogata w mięso i warzywa chacupa zwana jest Chacupa Rica. Na śniadanie podaje się chacupę z dodatkiem podsmażanej cebulki i jajek, na wyjątkowe okazje gotuje się chacupę z portugalskimi kiełbaskami, boczkiem, fasolą i innymi warzywami. W naszym hotelu chacupa była codziennie, od najbiedniejszych do bardzo bogatych wersji. Bardzo przypadła mi do gustu.

    Cachupa
    Cachupa Rica @africaisole.files.wordpress.com

    Buzio

    Tradycyjny gulasz ze skorupiaków z dodatkiem sosu sojowego.

    Bol de Cuscus
    Bol de Cuscus – wersja tradycyjna @blog.myheritage.com.br

    Bol de Cuscus

    Dość słodkie i dziwne ciasto. Powstaje z połączenia kukurydzy i cukru, w konsystencji przypomina trochę naszą babkę, ale podaje się je z masłem i serem cabra. Istnieje wiele odmian tej potrawy, każda wyspa ma swoją odmianę Bol de Cuscus.

    Bol de Cuscus
    Bol de Cuscus – wersja hotelowa.

    Canjo

    Dość często spotykana potrawa (czasem zupa) podawana z ryżem, kurczakiem, cebulą i niekiedy warzywami.

    Canjo
    Danie na kształt Canjo.

    Bafos

    Bafos to typowy starter albo przegryzka. Owoce morza gotuje się w pomidorach, papryce i cebuli. Całkiem smaczne.

    Percebes

    Percebes zwane są morskimi paluszkami. W istocie wyglądają jak palce, ale raczej gargulca niż człowieka. Po odłamaniu końca należy obrać skórę aby dobrać się do jadalnego wnętrza. W konsystencji podobne do kalmara, na szczęście podawano je obrane.

    Percebes
    Percebes @arrozcatum.blogspot.com

    Inne/Ciekawostki

    Na wyspach je się stosunkowo dużo koźlęciny; wynika to z historii tego kraju i położenia geograficznego. Kozy bowiem, jak mało który gatunek zwierząt gospodarskich, są odporne na niekorzystne warunki środowiska zewnętrznego, dobrze przystosowane do życia na swobodzie a ponadto samodzielnie. Polecam skorzystać z okazji.

    Koźlęcina w sosie owocowym
    Koźlęcina w sosie owocowym. W przeciwieństwie do wyglądu smakuje wybornie.

    Duża odległość między wyspami utrudniała komunikację, dlatego każda z wysp ma swoją wersję chacupy, canjo czy buzio; niektóre są diametralnie rożne w smaku.

    Większość dań głównych podaje się na słodko, z owocami (często gorącymi). Częstą praktyką jest mieszanie sosu własnego z musem owocowym.

    Carpaccio z ośmiornicy
    Carpaccio z ośmiornicy.

    Miara ilości ryb kupowanych od rybaka zależy od gatunku: tuńczyki kupuje się na kilogramy (6kg ~5€), makrele na małe wiaderka/siatki (4-6 sztuk ~1€), jakiś czerwony gatunek – podobno najsmaczniejszy – do 4€ za sztukę (towarzyszyła temu jakaś pokręcona logika). Kupuje się zawsze obrane ryby/poporcjowane mięso – grube i stare kobiety obierają łuski, cięciem mięsa zajmują się rybacy.

    Grillowany homar.
    Grillowany homar.

    Należy pytać o wielkość porcji jedzenia, bo zamawiając homara możemy dostać nawet 3 sztuki.

    Klikając dowolny przycisk poniżej motywujesz mnie do dalszej pracy:

     

    Afryka Cape Verde kuchnia poradnik Republika Zielonego Przylądka Sal
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Kuba w Podróży
    • Website
    • Facebook

    Nazywam się Kuba i od 2013 roku prowadzę dla Was blog "Kuba w Podróży". Od czasu mojej pierwszej większej wyprawy minęło sporo czasu, a popularność bloga przerosła moje najśmielsze oczekiwania. Z zawodu programista, w wolnych chwilach spisuję swoje poradniki, relacje z wypraw i ogólne doświadczenia ze światem. Do zobaczenia na szlaku!

    Related Posts

    Winiety w Czechach 2020: ile kosztuje winieta w Czechach, gdzie kupić i jak wypełnić winietę? Poradnik.

    Jeziora Plitwickie zimą – cud natury w śnieżnej scenerii

    Jarmark bożonarodzeniowy w Zagrzebiu

    Leave A Reply Cancel Reply

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Kuba w podróży
    • Najnowsze
    • Popularne
    • Recenzje
    9.3
    12 sierpnia 2020

    Hotel PURO Łódź Centrum – recenzja

    15 lutego 2020

    Winiety w Czechach 2020: ile kosztuje winieta w Czechach, gdzie kupić i jak wypełnić winietę? Poradnik.

    18 grudnia 2019

    Jeziora Plitwickie zimą – cud natury w śnieżnej scenerii

    18 grudnia 2019

    Jarmark bożonarodzeniowy w Zagrzebiu

    19 stycznia 2016

    Winiety w Czechach 2016. Gdzie kupić i jak wypełnić winietę? Poradnik.

    24 grudnia 2016

    Winiety w Czechach 2017. Gdzie kupić i jak wypełnić winietę? Poradnik.

    19 lutego 2017

    Winiety w Austrii 2017. Gdzie kupić i jak wypełnić winietę? Poradnik.

    13 września 2017

    Zakupy w USA – poradnik. Co opłaca się kupić w USA? Gdzie robić shopping? Jak legalnie przewieźć zakupy do domu?

    9.3
    12 sierpnia 2020

    Hotel PURO Łódź Centrum – recenzja

    2 lutego 2019

    Gdzie dobrze zjeść w Bergamo? Poradnik.

    9.6
    26 listopada 2018

    Hotel Alter Lublin – recenzja hotelu

    9.5
    19 września 2018

    Renaissance Warsaw Airport Hotel – recenzja hotelu

    Kategorie
    Instagram Kuba W Podróży
    Odbierz 100PLN na swój pierwszy nocleg!
    Copyright © 2017 Kuba w Podróży.
    • Kontakt

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.