Cykl poświęcony restauracjom w których zdarza/zdarzyło mi się jeść – mało tego – uważam je za warte polecenia, rozpoczynam od Weissbräuhaus zum Herrnbräu w Ingolstadt. Ta typowa bawarska gospoda na pierwszy rzut oka nie rożni się od innych. Drewniane wnętrza, kelnerki w tradycyjnych strojach, bawarskie gatunki piwa, ozdobny bar itp.
Weissbräuhaus zum Herrnbräu jak sama nazwa wskazuje jest powiązany z browarem Herrnbräu i piwa tylko z tego browaru możemy tam skosztować. To co odróżnia tą gospodę, to sposób przyrządzania i jakość potraw. Wszystkie dania przygotowywane są ze świeżych składników, na bieżąco, bez dodatków i sosów (tych osobiście nie cierpię) typu instant. Ta informacja jest potwierdzona.
Jak widać na powyższym obrazku, dania są sporych rozmiarów, także radzę się zastanowić przed zamówieniem czegoś poza deserem. Jeśli chodzi o smak, to próbowałem większości dań z karty i ja, jak i moi znajomi twierdzimy to samo – są po prostu pyszne. Ceny kształtują się od 10 do 15€ za danie główne, a więc nie są bardzo wygórowane. Szczerze polecam to miejsce.