Cykl poświęcony restauracjom w których zdarza/zdarzyło mi się jeść – mało tego – uważam je za warte polecenia, rozpoczynam od Weissbräuhaus zum Herrnbräu w Ingolstadt. Ta typowa bawarska gospoda na pierwszy rzut oka nie rożni się od innych. Drewniane wnętrza, kelnerki w tradycyjnych strojach, bawarskie gatunki piwa, ozdobny bar itp.
![Weissbrauhaus zum Herrnbrau Ingolstadt. Bar.](https://kubawpodrozy.pl/wp-content/uploads/2013/08/weissbrauhaus-zum-herrnbrau-ingolstadt-bar-300x214.jpg)
Weissbräuhaus zum Herrnbräu jak sama nazwa wskazuje jest powiązany z browarem Herrnbräu i piwa tylko z tego browaru możemy tam skosztować. To co odróżnia tą gospodę, to sposób przyrządzania i jakość potraw. Wszystkie dania przygotowywane są ze świeżych składników, na bieżąco, bez dodatków i sosów (tych osobiście nie cierpię) typu instant. Ta informacja jest potwierdzona.
![Weissbrauhaus zum Herrnbrau Ingolstadt. Pieczona golonka z 2 rodzajami kapusty.](https://kubawpodrozy.pl/wp-content/uploads/2013/08/weissbrauhaus-zum-herrnbrau-ingolstadt-300x225.jpg)
Jak widać na powyższym obrazku, dania są sporych rozmiarów, także radzę się zastanowić przed zamówieniem czegoś poza deserem. Jeśli chodzi o smak, to próbowałem większości dań z karty i ja, jak i moi znajomi twierdzimy to samo – są po prostu pyszne. Ceny kształtują się od 10 do 15€ za danie główne, a więc nie są bardzo wygórowane. Szczerze polecam to miejsce.